Blog Mister Amsterdam

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum van Amsterdam, ook wel bekend als het Stedelijk, is een museum voor moderne kunst, hedendaagse kunst en design. Dit prachtige museum ligt net buiten de grachtengordel aan het Museumpark in Amsterdam. Aan dit zelfde park zitten meerdere bekende musea zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. De collectie bestaat vooral uit kunst uit de vroege 20ste eeuw tot aan de 21ste eeuw. Er zijn kunstenaars te bewonderen zoals Van Gogh, Kandinsky, Appel, Warhol, de Kooning en Dumas. Het is daarom ook niet raar dat het Stedelijk wordt gezien als een van de meest invloedrijke musea voor twintigste-eeuwse kunst. Het wordt zelfs door zo een 700.000 mensen per jaar bezocht. Een bezoek aan het Stedelijk Museum is mogelijk tijdens uw bedrijfsuitje in Amsterdam.

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum van Amsterdam opende haar deuren op 14 september 1895. Het begon als een initiatief van de lokale autoriteiten en enkele individuele. De Vereeniging tot het Vormen van een Verzameling van Hedendaagsche Kunst (VVHK) en Sophia Adriana de Bruyn waren voornamelijk de financierders van het project. Zij stelde de Nederlandse architect Adriaan Willem Weissman aan om het museum in een Neo-Renaissance stijl te bouwen. De collectie van het Stedelijk Museum begon vooral met militaria van de Amsterdamse Schutterij en Aziatische kunst.

Collectie Stedelijk Museum

Cornelis Baard begon in 1905 bij het Stedelijk Museum als curator. Doordat hij werd aangesteld begon het Stedelijk met het bouwen van haar eigen collectie. Uiteindelijk werd Baard directeur van het Stedelijk Museum in 1920. Tijdens de grote Depressie in de jaren 30, moest hij het Stedelijk Museum hervormen. Er kwamen meer internationale werken, Amsterdams impressionisme en verschillende kunstvormen bij. Zo is in deze periode Nijkerk’s boekencollectie naar het Stedelijk Museum verhuisd. Toen Willem Sandberg het stokje overnam in 1945, is het museum nogal uitgebreid. Er kwam een afdeling met toegepaste kunst, experimentele kunst en moderne muziek en films. In 1956 kwam er zelfs een leeskamer, printkamer, restaurant, tuin en een auditorium bij. Sandberg was ook de eerste die fotografie naar het Stedelijk Museum bracht. Het Stedelijk Museum was het eerste museum dat dit deed in Amsterdam.

Amsterdam en het Stedelijk Museum

In 2003 moest het Adriaan Willem Weissman gebouw dicht omdat het niet meer voldeed aan de brandveiligheidseisen. Het Stedelijk is toen voor vier en een half jaar verhuisd naar het Post CS gebouw op het Oosterdokseiland in Amsterdam. Sinds 2006 is het Stedelijk Museum een zelfstandige stichting waardoor het niet meer in handen is van de Gemeente van Amsterdam. Helaas moest het gebouw in 2008 gesloopt worden. Het Stedelijk Museum verhuisde toen weer naar het Weissman gebouw dat toen gelijk aan een grote renovatie begon. Ondertussen waren er wel nog exhibities in het Stedelijk, maar uiteindelijk was de renovatie in 2012 klaar en kon het Stedelijk genieten van 8000 vierkante meter extra expositie ruimte. Dit moderne museum is misschien net zo modern als de bedrijfsuitjes van Mister Amsterdam. Het Stedelijk Museum is dagelijks van 10 tot 18 uur open. Er zijn altijd interessante exhibities te zien en anders is hun collective aan hedendaagse kunst zeker de moeite waard.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het Stedelijk Museum op te nemen in uw bedrijfsuitje of teambuilding in Amsterdam? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *