Blog Mister Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum wordt gezien als een van de grootste culturele iconen van Amsterdam en is van grote waarde voor Nederland. Als echte Nederlander moet je hier geweest zijn aangezien dit museum een groot deel van het Nederlandse culturele erfgoed presenteert. Mensen over de hele wereld komen naar Amsterdam om de werken van de 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals te bewonderen. Om precies te zijn had het Rijksmuseum twee en een half miljoen bezoekers in 2014. Op 24 maart 2014 kwam de Amerikaanse president, Barack Obama, een bezoek brengen aan het Rijksmuseum. Hij was namelijk in Nederland voor de Nucleaire Top (NSS) en een bezoek aan het Rijksmuseum kon natuurlijk niet ontbreken. Het Museumplein werd voor hem afgezet, zodat hij daar met een helikopter kon landen om vervolgens een privé tour te krijgen van de directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes. Enkele andere beroemdheden die het museum hebben bezocht zijn Theodore Roosevelt, Hillary Clinton, Dan Brown, Barbara Streisand en Prins Charles.

Kunst in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum bestaat uit 200 zalen die een overzicht bieden van de Nederlandse & Amsterdamse kunst en geschiedenis van de 15de tot en met de 19de eeuw. Zo zijn er schilderijen, beeldhouwkunst & kunstnijverheid maar ook Aziatische kunst te zien. Verder is het Rijksprentenkabinet ook gevestigd in het Rijksmuseum waar vooral tekeningen, prenten en foto’s te zien zijn. De basis van deze collectie is de kunstverzameling van de stadhouderlijke familie die zij door de eeuwen heen hebben opgebouwd. Het beroemdste schilderij van het Rijksmuseum is De Nachtwacht van Rembrandt.

Het museum is opgericht in 1800 in Den Haag en bestond toen vooral uit portretten van de Oranjes en vaderlandse rariteiten. In 1808 verhuisde het museum naar de bovenste verdieping van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Uiteindelijk is het Rijksmuseum in 1885 verhuisd naar het huidige gebouw dat ontworpen is door P.J.H. Cuypers. Het gebouw heeft elementen van een gotische en renaissance stijl. Dit wordt ook wel neogotiek genoemd. Deze stijl moest representatief zijn voor Amsterdam en heel Nederland. In 2003 begon het Rijksmuseum aan een 10 jaar durende renovatie om zo het gebouw zijn oude glorie terug te geven.

Museumplein Amsterdam

Het Rijksmuseum heeft een prominente plek aan het Museumplein in Amsterdam-Zuid dat omringd wordt door veel musea. Zo is aan dit plein ook het van Gogh Museum en Stedelijk Museum te vinden. Het gebied is een van de karakteristieke plekken van de stad, die regelmatig gebruikt worden voor de bedrijfsuitjes en teambuilding van Mister Amsterdam.
Het museumplein is ook vaak het decor geweest van grote evenementen zoals het Radio 538 podium op Koninginnedag en de WK finale van 2010. Met het Rijksmuseum in de achtergrond levert dit heel mooie beelden op. Er is ook een fietspad dat onder het Rijksmuseum door gaat om zo de doorgang van het Leidseplein naar het museumplein te bevorderen. In de winter is er ook de mogelijkheid om te schaatsen op het museumplein. Op dit plein staat ook het bekende ‘I Amsterdam’ geschreven in grote 3D blokletters. Dit is waar alle toeristen foto’s worden genomen met het Rijksmuseum in de achtergrond. Uiteraard zal er tijdens de activiteiten en teamuitjes van Mister Amsterdam genoeg tijd zijn om hier een foto te maken. Aan het Museumplein ligt ook de House of Bols – onderdeel van de arrangementen in Amsterdam.

 

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het Rijksmuseum en het Museumplein als onderdeel van uw event?
Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *