Blog Mister Amsterdam

Koninklijk Theater Carré

Koninklijk Theater Carré is een theater in Amsterdam, gelegen aan de Amstel. Het theater was oorspronkelijk gebouwd als ‘Circus Carré’ in classicistische stijl.

Carré Amsterdam

Vanaf 1879 bestaat ‘Circus Carré’ en werden er voorstellingen gegeven in de winter. ‘Circus Carré’ bestond toen uit een tijdelijk houten gebouw met stenen voorgevel vlakbij het Weteringscircuit in Amsterdam. Een bouwvergunning voor een ‘echt’ theater wilde er door de Gemeente Amsterdam nog niet van komen, totdat er in 1881 de Bingtheaterbrand plaatsvond in Wenen, hierbij kwamen 400 bezoekers om het leven. De Gemeente Amsterdam besloot Oscar Carré toen snel een bouwvergunning te geven om zo’n zelfde ramp in Amsterdam te voorkomen. Op 3 december 1887 werd het huidige theater Carré zoals we het nu kennen geopend.

Theater Carré

Vanaf 1893 werd Carré als het circus op tournee was, gebruikt door Frits van Haarlem. Hij bracht succesvolle voorstellingen en hierdoor veranderde Carré in een theater . In 1911 overleed Oscar Carré en na zijn overlijden werd voor het laatst een voorstelling gegeven door ‘Circus Carré’. In 1920 werd de naam officieel veranderd van ‘Circus Carré’ naar ‘Theater Carré’ in Amsterdam. Vooral de periode onder de directie van Herman Heijermans ging het niet goed met het theater aan de Amstel. Grote spektakelstukken werden berucht, daarom werd besloten om in de jaren dertig een nieuwe directeur aan te stellen, Alex Wunnink met een assistent, Louis Dekker. Dit was een groot succes! De programmering was afwisselend met voorstellingen als Italiaanse opera, internationale optredens van vedetten als Lou Bandy, Louisette Buziau, Louis Davids, Josephine Baker, en orkesten van Jack Hylton.

Carré tijdens Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog werd Alex Wunnink opgevolgd door zijn zoon, Karel Wunnink. Louis Dekker bleef assistent. Onder hun leiding kwamen ook verschillende bekende en succesvolle musicals in het programma. Ook poezie kreeg een speciaal plekje in het programma, georganiseerd door Simon Vinkenoog. Eind jaren ’90 is het bekendste theater in Amsterdam intensief verbouwd door architecten Onno Greiner en Martien van Goor. Er is toen een geheel nieuw toneelhuis gebouwd. Dit heeft tevens tot grotere successen van Carré gezorgd.

Carré op dit moment

Op dit moment wordt Carré vooral gebruikt voor musicals, concerten, muziek- toneel- en cabaretvoorstellingen. Ook wordt Carré jaarlijks gebruikt door ‘De Nederlandse Opera’ en ‘Het Nationale Ballet’. Ook is er zelfs af en toe nog een circus onder leiding van de Russische clown Popov en het kerstcircus met paardendressuur. Bovenin het restaurant bevindt zich het restaurant genaamd ‘Oscar’s’ vernoemd naar Oscar Carré. Dit restaurant bestaat uit verschillende hoogtes, maar op alle hoogtes heeft u een fenomenaal uitzicht over de grachten van Amsterdam. Opvallende bezienswaardigheden in het restaurant zijn nog de ‘Logefoyer’, dit was ooit de woonruimte van familie Carré en voor enkele artiesten en ‘Het Brandscherm’, dit is het grootste schilderij van Nederland, gemaakt door Siet Zuyderland.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om Carré op te nemen in uw bedrijfsuitje of teambuildingNeem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *