Blog Mister Amsterdam

Artis

Een dierentuin in het centrum van een stad. Dat hebben bijna geen steden, maar Amsterdam wel. Het Natura Artis Magistra oftewel Artis is een koninklijke dierentuin gelegen in hartje Amsterdam. Om precies te zijn in de Plantagebuurt aan de Plantage Kerklaan. Natura Artis Magistra betekent in het Latijns “de natuur is de leermeesteres van de kunst en wetenschap”. Het is de oudste dierentuin van Nederland en een van de oudste dierentuinen van het landschap Europa. Artis is meer dan alleen een dierentuin, er is namelijk ook een aquarium en een planetarium. Daarnaast heeft het ook nog een kunstcollectie die getoond wordt in het aquarium gebouw. Het bijzondere is dat Artis 27 monumentale gebouwen heeft op zijn terrein en de meeste daarvan worden bewoond door dieren. Artis is dus een combinatie van dieren en geschiedenis. Deze trekpleister in Amsterdam wordt jaarlijks door zo een 1,2 miljoen mensen bezocht. Een bezoek aan Artis is mogelijk als onderdeel van uw bedrijfsuitje in Amsterdam.

Oprichting Artis in Amsterdam

Artis is opgericht in 1838 door Gerard Westerman, J.W.H Werleman en J.J. Wijsmuller (Ook wel bekend als de drie W’s). Artis begon als een besloten dierentuin die alleen toegankelijk was voor Amsterdamse leden. Het doel van de oprichters was om de natuur in levende en niet-levende vorm dichter bij de burgers te brengen. Vanaf 1851 werd Artis in de maand september toegankelijk voor iedereen. Het jaar daarop kreeg het genootschap het predicaat Koninklijk. Pas in 1920 was Artis het hele jaar door toegankelijk voor het publiek. Sinds 1882 heeft Artis ook een aquarium en de bibliotheek staat er sinds 1867. Het aquarium en de bibliotheek dienen nog steeds als hun oorspronkelijke functie. De bibliotheek bevat de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam en de Hortus Botanicus Amsterdam. De totale bibliotheek is weer onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Artis had een grote collectie van niet-levende natuur (denk aan skeletten, opgezette dieren, etc.), maar die collectie werd te groot voor Artis. Uiteindelijk is de collectie verplaatst naar het Zoölogisch Museum Amsterdam en in 2010 naar het Naturalis Biodiversity Center. Ook had Artis een volkenkundige verzameling, maar het Tropenmuseum heeft deze collectie in 1921 overgenomen.

Bewoners van de dierentuin Artis

De eerste bewoners van de tuin met een vijver waren herten, apen, papegaaien en een boskat. Als kers op de taart werd er ook een panter gekocht voor 400 gulden destijds. Een jaar daarna kwam er ook een hyena, Indische olifant en een reuzenslang bij. Dit was het begin van de uitbreiding. In 1877 werd de mijlpaal van tien hectare grond bereikt. Zo kreeg Artis vooral bekendheid door zijn roofdierengebouw en het aquarium. In 1938 dreigde Artis even failliet te gaan, maar door de grond en gebouwen aan de gemeente van Amsterdam te verkopen kon Artis blijven bestaan. In de loop van de jaren is Artis steeds uitgebreid. Zo kwam er een nachtdierenhuis (1963), Planetarium (1988), geologisch museum (1992), Wolvenbos en savannelandschap (1999), Zuid-Amerikaanse Pampa (2004), Insectarium (2005), Lemurenland (2008) en daarnaast zijn er veel renovaties uitgevoerd. Leuk weetje: De officiële naam van de Amsterdamse dierentuin is Natura Artis Magistra. Deze drie woorden staan ook op de drie poorten bij de hoofdingang. Vaak was alleen de poort met Artis erop open waardoor iedereen er van uit ging dat dit de naam was van de dierentuin.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om Artis op te nemen in uw bedrijfsuitje of teambuilding in Amsterdam? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *