Blog Mister Amsterdam

Het Vondelpark

Het is misschien net iets kleiner dat het beroemde Central Park in New York, maar het Vondelpark is zeker een noemenswaardig stadspark en een echte toevoeging aan Amsterdam. Met tien miljoen bezoekers per jaar heeft het Vondelpark wel meer bezoekers per vierkante meter dan het Central Park. Het Vondelpark mag zich sinds 1996 een rijksmonument noemen. Joost van den Vondel is de gelukkige man naar wie het Vondelpark is vernoemd. Hij was een zeer gerespecteerde Amsterdamse dichter en toneel schrijver uit de 17de eeuw. Als de zon schijnt is het vechten om een lekker plekje in het Vondelpark. Het is de perfecte plek om even bij te komen van het drukke stadsleven van Amsterdam. Ook wordt het Vondelpark vaak gebruikt voor het consumeren van wiet, maar dat wordt gecompenseerd door de sportieve mensen van Amsterdam die het Vondelpark ook domineren. De hele dag door zal je in het Vondelpark flitsende fietsers of hardlopende Amsterdammers tegenkomen.

Vondelpark Amsterdam

Het Vondelpark was een initiatief van een groep van Amsterdamse zakenmannen onder leiding van Christiaan Pieter van Eeghen in 1864. Ze kochten een stuk veenweidegebied en wilde het bewerken tot een rij- en wandelpark. De tuinarchitect Jan David Zocher mocht het Vondelpark ontwerpen. Hij werd geïnspireerd door de Engelse landschapsstijl waardoor je niet het idee hebt dat je midden in Amsterdam bent als je door het Vondelpark loopt. Het park werd op 15 juni 1865 geopend voor het publiek. Het heette toen het Nieuwe Park maar al snel veranderde dit in 1880 naar het Vondelpark omdat er een standbeeld van Joost van den Vondel hier stond. In 1893 was het Vondelpark ook toegankelijk voor fietsers. Dit was een interessante plek voor fietsers om te komen omdat ze hier geen boetes konden krijgen omdat het in particuliere handen was.

Het Vondelpark tijdens de Tweede Wereldoorlog

Toen de Duitsers Amsterdam overnamen tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Vondelpark volledig in hun bezit gekomen. Ze gebruikte het park voor schuilkelders, kampementen en parkeerplaatsen voor hun wagenpark. Ook zijn er diverse bommen gevallen op het Vondelpark en had het park last van mensen die bomen omzaagde voor hout in de winter. In 1953 is het Vondelpark overgenomen door de gemeente Amsterdam omdat de particuliere eigenaren het onderhoud niet meer konden betalen. Hierna is er een Vondelbrug bijgekomen die de Eerste Constantijn Huygensstraat met de Van Baerlestraat verbind. Tram lijn 3 rijdt hier sinds 1958 overheen. Tussen 1999 en 2010 heeft er een grote renovatie plaatsgevonden die het park naar een hoger niveau heeft getild.

Het Vondelpark van nu 

Tegenwoordig is er veel te doen in het Vondelpark. Een “rondje” Vondelpark is 3,3 kilometer. Dit kan je lopend, hardlopend of met inline skates doen die je kan huren in het park. Verder zijn er vier plaatsen waar je even wat kan eten of drinken. In de zomer is er een openlucht theater waar vier keer per week een film draait. Deze films kan je zelfs helemaal gratis kijken. Voor de echte film liefhebbers is er ook nog een Filmmuseum waar je meer over films te weten kunt komen. De bedrijfsuitjes van Mister Amsterdam zullen je ook zeker langs het Vondelpark sturen. Hier kan je even wat stoom afblazen na alle competitie met je collega’s.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het Vondelpark op te nemen in uw bedrijfsuitje of teambuilding? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *