Blog Mister Amsterdam

De Dam

Misschien kan de Dam wel gezien worden als het bekendste plein van Amsterdam en Nederland. Dit komt door de bijzondere gebouwen die aan het plein grenzen en door de evenementen die op de Dam plaatsvinden. De Dam ligt ook heel centraal in Amsterdam en heeft een rechte straat, de Damrak, die richting het Centraal Station van Amsterdam gaat. De Dam verbind de Damrak met het Rokin. De Dam is ongeveer 200 bij 100 meter. Bekende straten zoals de Kalverstraat, Nieuwendijk en de Damstraat monden uit op de Dam. De Dam grenst ook aan de Wallen waar het bekende “red-light district” zich bevind. Het NH Grand Hotel Krasnapolsky heeft ook een prominente plek op de Dam net zoals De Bijenkorf waar je alles kan shoppen. Het grootste gebouw aan de Dam is het Paleis op de Dam. Dit was het gemeente huis van Amsterdam van 1655 tot 1808. Hiernaast ligt de gotische Nieuwe Kerk en het Madame Tussaud’s Wax Museum waar je op de foto kan met je favoriete “nep” idolen. De grote witte paal op het plein wordt het Nationale Monument genoemd. Dit kunstwerk is ontworpen door J.J.P. Oud en is gemaakt in 1956 om de slachtoffers van de Tweede Wereld Oorlog te herdenken. Elk jaar wordt er op 4 mei tijdens de dode herdenking een krans voor dit monument gelegd. Het Koningshuis, de minister president en andere belangrijke mensen reizen dan af naar Amsterdam om een krans te leggen en een minuut stil te zijn. De Dam is vaak onderdeel van de bedrijfsuitjes van Mister Amsterdam.

De Dam in Amsterdam

De Dam is ongeveer gebouwd in 1270 en diende destijds als een dam voor de Amstel. Vandaar ook de naam voor het plein en de stad, Amsterdam. Deze dam verbond de grachtenpanden met het plein dat steeds groter werd. Dit werd gezien als het middelpunt van de stad waardoor hier een vismarkt ontstond omdat iedereen zijn vis op de Dam in en uitlaadde. Lange tijd heeft midden op de Dam een waag gestaan waar je goederen kon wegen maar toen Louis Bonaparte de grote man van Amsterdam werd, liet hij het weghalen in 1808. In de loop van de 19de eeuw werd de uitmonding van de Amstel naast de Damrak gevuld. Hierdoor ontstond land volledig rondom de Dam. De Beurs van Zocher heeft zich toen op de Dam gevestigd in 1837 maar werd in 1903 verplaatst naar de Beurs van Berlage. De Bijenkorf staat nu op zijn plaats.

Geschiedenis van De Dam

Vroeger kwamen alle paardentrammen samen op de Dam, maar na de 19de eeuw verhuisde deze functie naar het Centraal Station van Amsterdam. Tegenwoordig rijden er nog steeds trams over de Dam. De Dam wordt nu vooral gebruikt voor heel veel verschillende events zoals voor demonstraties, kermissen en heel veel straat artiesten. Tijdens de bedrijfsuitjes van Mister Amsterdam kan je de Dam niet ontlopen. De Dam zal hier een belangrijke rol spelen en blijf vooral niet te lang op de Dam want er is nog veel meer te zien in Amsterdam.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om De Dam op te nemen in uw bedrijfsuitje of teambuilding? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *