Blog Mister Amsterdam

Anne Frank Huis Amsterdam

Het Anne Frank huis aan de Prinsengracht in Amsterdam is een historisch huis en een biografisch museum gewijd aan Anne Frank. De Joodse tiener is bekend geworden door haar dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Het bijzondere aan dit dagboek is dat het bewaard is gebleven en heel goed geschreven is. Anne Frank was een onderduiker in Amsterdam in de periode dat de Nazi’s Joden naar concentratiekampen stuurde. Samen met haar familie en vier andere Joden zaten ze verstopt achter een boekenkast in verborgen kamers. Dit staat ook wel bekend als het Achterhuis. Anne Frank heeft de oorlog niet overleeft maar haar dagboek is wel bewaard gebleven en uiteindelijk gepubliceerd in 1947. Daarnaast is de Anne Frank Foundation opgericht om het pand, dat zo veel wordt beschreven in het dagboek van Anne Frank, intact te houden. Op 3 mei 1960 opende het Anne Frank Huis voor het eerst haar deuren. Het Anne Frank Huis geeft een kijkje in het leven van de Joodse onderduikers en je kan ook werkelijk het Achterhuis in. Dit unieke museum trekt jaarlijkse meer dan een miljoen bezoekers en is daarmee het derde meest bezochte museum van Nederland en tevens Amsterdam. Het Anne Frank Huis is ook te bezoeken tijdens een team- of afdelingsuitje met Mister Amsterdam.

 Anne Frank Foundation

Op 1 December 1940 verhuisde Otto Frank – de vader van Anne Frank – zijn kantoor naar het 17de eeuwse grachtenpand aan de Prinsengracht 263 te Amsterdam. Hij had het pand opgesplitst in drie delen. Het kantoor van Otto Frank bevond zich in het achterste gedeelte boven het warenhuis. Uiteindelijk heeft hij van de aanbouw bij zijn kantoor zijn schuilplaats gemaakt. Deze aanbouw was van geen enkel ander huis te zien waardoor het de ideale onderduik plek was. De totale oppervlakte hiervan was 46 vierkante meter. Dit was redelijk veel ruimte vergeleken met andere onderduikplekken in die tijd in Amsterdam. Uiteindelijk hebben ze het 2 jaar volgehouden in het Achterhuis, totdat iemand de Nazi’s telefonisch getipt had over de onderduikers. Alle onderduikers van het Achterhuis zijn toen naar een concentratiekamp gestuurd en Otto Frank is de enige die het overleefd heeft. Voordat de Nazi’s het hele Anne Frank huis konden leeghalen hebben twee collega’s van Otto Frank een aantal waardevolle spullen veilig gesteld waaronder dus het dagboek van Anne Frank. Toen Otto Frank terug kwam naar Amsterdam kreeg hij dit dagboek en besloot uiteindelijk om het te publiceren en de wereld het treurige verhaal van zijn dochter en familie te vertellen.

Bezoek Anne Frank Huis Amsterdam

Door dit dagboek, dat later ook naar het Engels is vertaald, is er heel veel aandacht gekomen voor het Amsterdamse huis waar Anne Frank onderdook. Tot 1955 bleef het bedrijf van Otto Frank gevestigd in het pand en werden er af en toe rondleidingen gegeven door het huis. Daarna is het pand vergekocht en was het de bedoeling dat het gesloopt zou worden, maar gelukkig heeft de Anne Frank Foundation daar een stokje voor gestoken. Het Anne Frank huis is daarna paar keer verbouwd en uitgebreid om zo de toenemende Amsterdamse toeristen aan te kunnen. Het Anne Frank Huis is vaak onderdeel van de bedrijfsuitjes & teambuilding van Mister Amsterdam. Niet altijd om te bezichtigen, maar de route van de games loopt regelmatig langs het pand. Het huis is meer dan een bezoek waard. Als je de wachtrijen wilt omzeilen kun je online een kaartje komen voor een bepaald tijdstip.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om het Anne Frank Huis op te nemen in uw bedrijfsuitje of teambuilding?
Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *